Raceverslag F1 Groot-Brittannië 2024

Lewis Hamiton wint de Grand Prix van Groot-Brittannië 2024 en maakt daarmee een einde aan bijna drie jaar wachten op een F1-overwinning. Kampioenschapsleider Max Verstappen eindigt als tweede voor Lando Norris.

De kwalificatie voor de Grand Prix van Groot-Brittannië werd dit jaar gedomineerd door lokale coureurs George Russell, Lewis Hamilton en Lando Norris. Nederlander en kampioenschapsleider Max Verstappen moest genoegen nemen met de vierde plaats.

De start van de race zelf was het beste voor Russell, die de eerste plaats vasthield voor Hamilton. Norris zakte naar de vierde plaats achter Verstappen.

De stand na 10 ronden in de top 10 was als volgt: Russell, Hamilton, Verstappen, Norris, Piastri, Sainz, Stroll, Leclerc, Hülkenberg en Alonso.

In ronde 15 ging Norris Verstappen voor en begonnen de coureurs zich voor te bereiden op de regen die volgde.

Zodra het begon te regenen, kwam Piastri ook voor Verstappen. Hamilton nam vervolgens de leiding in ronde 18, maar niet voor lang. De McLaren-coureurs waren op dat moment erg snel, Norris nam de leiding en Piastri kwam achter hem aan.

Sommige coureurs gingen vervolgens pitten voor tussenbanden. Maar niet de leiders.

Dat veranderde in ronde 27. Toen gingen alle leiders voor intermediate banden - met uitzondering van Piastri, die een ronde later stopte en het verlies incasseerde.

De volgorde op het voorhoofd was als volgt: Norris, Hamilton, Verstappen, Russell en Sainz. Norris viel terug naar de zevende plaats.

In ronde 34 trok Russell zich terug uit de race vanwege technische problemen.

De baan begon toen op te drogen en ongeveer 15 ronden voor de finish was het de beurt aan de laatste ronde pitbeurten - dit keer gingen de coureurs voor droge banden.

Hamilton, Verstappen en Piastri gingen in ronde 39 naar de pits. Norris wisselde een ronde later van banden, maar door een vertraagde pitstop verloor hij de leiding en viel terug naar de tweede plaats achter Hamilton.

Hamilton gaf de leiding vervolgens niet meer uit handen en behaalde zijn eerste overwinning sinds 2021.

In de resterende ronden verloor Norris zijn positie aan Verstappen.

Piastri pakte de punten voor de vierde plaats, voor Sainz, die het punt pakte voor de snelste ronde van de race.

De top tien werd gecompleteerd door Hülkenberg, Stroll, Alonso, Albon en Tsunoda.

Neem contact met ons op voor vragen. Wij zijn er voor u en staan klaar om te antwoorden.